Aldri før har så mange strøket på teoriprøven. Når fire av ti stryker og må ta den teoretiske prøven på nytt, hoper køene seg opp.
– Hadde flere bestått på første forsøk, hadde vi ikke hatt kø for å ta teorien. Da er det utrolig synd at så mange kandidater møter uforberedt, sier fungerende avdelingsdirektør Jan Erik Myhr i en pressemelding fra Statens vegvesen.
Knekker koder
– Mange tar lett på teorien, men den viser seg å være vanskeligere enn de så for seg, sier Ove Sagen-Hafstad ved Positiv Trafikkskole.
Han forteller at det er blitt vanlig å benytte seg av apper, og at mange løser teorioppgaver på nettet og tror de er klar for teoriprøven.
– Elevene pugger på egenhånd. Da møter de til prøven med innøvde svar, men kanskje med liten forståelse for problemstillingene. Det kan være en utfordring. I en teoriprøve kan spørsmålene stilles på ulike måter for å utfordre elevene, og da blir det ofte vanskelig. På kursene våre jobber vi med å knekke koder. Det handler om å tolke og forstå spørsmålene. Finne ut hva de egentlig er ute etter, sier Sagen-Hafstad.
Teorikurs er ikke obligatorisk, og det er få kjøreskoler som tilbyr det.
– Det burde vært obligatorisk. Ikke tar det lang tid heller. Vi underviser fem kvelder over to og en halv uke, og 90 prosent av våre elever består teoriprøven. Dessuten bruker man mindre tid på kjøring når man allerede er trygg på teorien, påpeker Sagen-Hafstad.
Bestått-garanti
Hva elevene synes er ekstra vanskelig varierer, men noen temaer går igjen.
– Ofte handler det om bremselengde og reaksjonsevne. Men det kan være veldig individuelt.
Hovedpoenget er uansett at eleven forstår oppgaven. Da må du ha kunnskap om emnet, og da er det ikke nok å pugge, sier Sagen-Hafstad.
Han minner om Positiv Trafikkskoles fornøyd-garanti og bestått-garanti.
– Du har altså muligheten til å møte til kurs, og hvis du mener at dette ikke er noe for deg, får du pengene igjen. Så du har ingenting å tape på å melde deg opp til teorikurset vårt. Videre har vi et motto: Vi får deg i mål! Det betyr at om du likevel ikke består teoriprøven, så har du mulighet til å komme tilbake til oss og ta kurset, eller deler av det, om igjen. Og det er kostnadsfritt. Vi tilbyr også individuell oppfølging, sier Sagen-Hafstad.
Positiv Trafikkskoles identitet
Ove Sagen-Hafstad er også daglig leder i Positiv Trafikkskole. Selv om mange kjøreskoler ikke tilbyr teorikurs, var han aldri i tvil om at hans trafikkskole skulle det.
– At vi tilbyr teorikurs er en del av vår identitet. Når vi sier at vi får deg i mål, så mener vi alvor. Og da er det helt nødvendig å tilby slike kurs, sier Sagen-Hafstad.
Etter å ha jobbet med faget i 20 år, ser han stadig eksempler på at elever mister motivasjonen for å ta førerkort etter å ha slitt med teori i lang tid.
– Dette mener jeg er helt unødvendig. Å spandere et teorikurs på seg selv eller barna, er en liten investering i den store sammenhengen. Kurset betaler seg selv da eleven når målet raskere på normalt færre timer. Som jeg alt har har vært inne på: Dette handler ofte om å knekke koder, og det kan også gjelde for sterke elever, understreker han.
– Er det lønnsomt for bedriften å holde slike teorikurs?
– Det er nok en grunn til at så mange kjøreskoler ikke holder teorikurs. Men selv om det til tider ikke har vært lønnsomt for oss, har det vært et prinsipp å holde kurs. Som sagt: det er en del av vår identitet. Eleven skal bestå, og vi skal hjelpe eleven i mål. Det står vi fast på, og det vil vi fortsette med å gjøre, sier Sagen-Hafstad.