Grunnkurs MC

Ta motorsykkellappen hos Positiv Trafikkskole på Wergeland i Bergen. Begynn på grunnkurs MC og møt våre dedikerte, fleksible og erfarne lærere. Inkludert i kurset får du gratis parkering og matservering. 

Informasjon

Vår egen MC avdeling Positiv & Feste Trafikkskole AS, arrangerer grunnkurs MC i våre topp moderne lokaler på Wergeland. Grunnkurset er gyldig for klassene A, A2 og A1. 

 • For å kunne delta på kurset må du ha fullført trafikalt grunnkurs, og være fylt 15 år. (Gjelder ikke personer som er fylt 25 år)
 • Kurset er obligatorisk før man kan starte med praktisk opplæring.
 • Kurset holdes i våre moderne lokaler på Wergeland, Fageråsveien 2 (baksiden av Rema 1000 Wergeland).
 • Pris for grunnkurs MC kr. 1790,- Pris inkluderer pizza og gratis parkering. 
 • Etter deltagelse på grunnkurs MC vil du bli kontaktet av vår MC koordinator på dagtid. Sammen vil dere om ønskelig sette opp en komplett plan for kjøreopplæring fram mot oppkjøring.
 • Videre praktisk opplæring vil ha oppmøte ved Positiv Trafikkskole Wergeland og Eikås motorsenter i Åsane.

Motorsykkel kl.A 

Etter fylte 24 år kan du kjøre opp på tung motorsykkel. Om du har førerkort på mellomtung A2, kan du med et utvidelseskurs på 7 timer oppgradere til tung motorsykkel uten førerprøve når du er fylt 20 år og hatt førerkortet på mellomtung i 2 år.

Du må selv ta ansvar for å ha med deg rett utstyr til kjøretimene. Med dette menes godkjent hjelm, hansker, jakke, bukse og sko. Kle deg etter været. Det å kjøre MC er en fantastisk følelse, men blir fort en ubehagelig opplevelse om ikke man har på seg nok klær. Ta kontakt om du lurer på noe eller trenger råd og tips til dette.

Lang erfaring, fokus på sikkerhet og en årelang lidenskap for sykkel på landeveien har gjort oss til førstevalget blant svært mange som ønsker å få oppfylt drømmen om MC lappen.
Det er ofte stor pågang rundt ferier og fridager så her er det lurt å være tidlig ute og få laget seg en plan for sin vei mot førerkortet. Vår MC koordinator vil kontakte deg innen 6 timer på dagtid etter kursbestilling for å legge en plan for videre opplæring.

Øvelseskjøring

Ønsker du å øvelseskjøre med motorsykkel A, A2 eller A1 må du sette deg inn i gjeldene regler.

Opplæringen trinn for trinn på motorsykkel klasse A

Trinn 2 - Grunnleggende opplæring

Obligatorisk grunnkurs

 Før du begynner på den praktiske opplæringen hos en trafikkskole, må du ta et grunnkurs MC hos en trafikkskole. Her lærer du blant annet:

 • hva kjøring med motorsykkel innebærer
 • hvordan du kan unngå ulykker
 • hva som er påbudt sikkerhetsutstyr og motorsykkelbekledning

Grunnkurset er det samme for klasse A1, A2 og A, og du trenger bare å gjennomføre kurset én gang. Det vil si at om du for eksempel har førerrett i klasse A1 og deretter tar opplæring for klasse A2, trenger du ikke gjennomføre dette kurset igjen.

Praktisk del

På trinn 2 skal du også lære om motorsykkelen, grunnleggende motorsykkelkjøring og å bruke motorsykkelen rent kjøreteknisk.
Hvor mange kjøretimer du skal ta må tilpasses det behovet du har og hvor mye du øvelseskjører privat. Det er viktig å nå målet for trinnet. Gjennom øvelseskjøring, privat eller hos trafikkskole, skal du på dette trinnet lære å:

 • gjøre deg klar for kjøring
 • sette i gang og stanse
 • gire og krypekjøre
 • styre, akselerere og bremse
 • foreta sikkerhetskontroll

Obligatorisk trinnvurdering
Mot slutten av trinn 2 skal du gjennomføre en trinnvurdering. Du og læreren din skal sammen vurdere om du har gode nok ferdigheter til å begynne på trinn 3.

---------------------------------------------------------------

Trinn 3 - Trafikal del

På dette trinnet skal du lære å kjøre tilnærmet selvstendig i variert trafikk og varierte trafikkmiljø.

Hvor mange kjøretimer du behøver må tilpasses det behovet du har og hvor mye du øvelseskjører privat. Det er viktig å nå målet for trinnet. Du skal blant annet lære om:

 • motorsykkelens kjøreegenskaper
 • kjøreteknikk
 • sikker kjøremåte i ulike trafikkmiljø
 • å vurdere egen førerkompetanse
 • presis kjøreteknikk

Obligatorisk sikkerhetskurs i presis kjøreteknikk

Mot slutten av opplæringen i dette trinnet skal du gjennomføre et obligatorisk 4-timers sikkerhetskurs i presis kjøreteknikk på Eikås motorsenter i Åsane.

Obligatorisk trinnvurdering

Du og læreren din skal mot slutten av dette trinnet sammen vurdere om du har gode nok ferdigheter til å begynne på trinn 4.

--------------------------------------------------------------

Trinn 4 - Avsluttende opplæring

Dette trinnet inneholder:

Obligatorisk sikkerhetskurs på vei

Du må gjennomføre 8 timer sikkerhetskurs på vei hvor du blant annet skal gjennom opplevelse og erfaring videreutvikle din kompetanse i å opptre slik at ulykker unngås. Du skal også kjøre selvstendig, sikkert og effektivt i krevende og variert miljø.

Dette er en lengre og kjekk MC-tur der du kommer til å måtte jobbe fokusert og nyte om hverandre. Gled deg!

Tilleggsinformasjon:
Teoriprøven tar du på en trafikkstasjon. Du må bestille time på nett på forhånd. Før du kan ta teoriprøven, må du søke om førerkort. Dette gjør du på Statens vegvesen sine sider.
Du må bestille time til teoriprøven. Ved oppmøte må du vise gyldig legitimasjon og betale for teoriprøven. Du besvarer oppgavene på en pc, og du vil få resultatet med en gang du har levert.
Når du har bestått teoriprøven, kan du ta oppkjøring hvis du har gjennomført all opplæring, og den er registrert i vårt system. Du kan sjekke hvor langt du har kommet i opplæringen under dine søknader på Din side. Du må klare oppkjøringen innen 3 år etter at du har bestått teoriprøven.

Alder

Du kan tidligst avlegge teoriprøven 6 måneder før du fyller alderskravet til klassen du ønsker førerkort for.

Tilrettelagt teoriprøve

Du kan søke om tilrettelagt teoriprøve hvis du har vansker med å lese og forstå oppgavene. Tilrettelagte teoriprøver gjennomføres med en sensor til stede. Sensor kan hjelpe deg med å forstå det som er skrevet i oppgaven.

Strøk du på teoriprøven?

Hvis du ikke består teoriprøven, må du vente 2 uker før du kan ta en ny prøve. Du kan få vite hvilke temaer du svarte feil på, men ikke de konkrete spørsmålene. Ved oppmøte til ny prøve viser du gyldig legitimasjon og betaler for teoriprøven på nytt.

Oppkjøring

Oppkjøringen tar 65 minutter og består av to deler, en ferdighetsprøve og en trafikal prøve.

Det er du selv som er fører og har ansvaret for det som blir gjort under prøven. Både kjøringen og de andre oppgavene må du løse selvstendig. Måten du løser oppgavene på, vurderes mest mulig som en helhet på hver av de to delene.

Ved oppmøte må du vise gyldig legitimasjon. Du kan betale for oppkjøringen i forkant på Din side eller ved oppmøte. Det er billigere å betale på nett.